URBAN
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

URBAN

Gencligin potansiyel adresi
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Göz bozukluğu ve Monitörler[alıntıdır]

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
blade.ozgur
Administrator
 Administrator
blade.ozgur


Erkek Mesaj Sayısı : 245
Yaş : 31
Ruh Hali : Göz bozukluğu ve Monitörler[alıntıdır] Karizm10
Kayıt tarihi : 19/08/08

Göz bozukluğu ve Monitörler[alıntıdır] Empty
MesajKonu: Göz bozukluğu ve Monitörler[alıntıdır]   Göz bozukluğu ve Monitörler[alıntıdır] I_icon_minitimeÇarş. Ağus. 20, 2008 3:58 pm

Gözlerini seven yada sevmeyen PC başında çok oturan her Türk vatandaşına adandı... onlar için yazıldı bu yazı..... herkes okusun... sen de oku!! .. benim gözlerime bişi olmaz deme ..olur!! (ben de öle diyodum çünkü..)


Gözlerim, lise 2 de 17" CRT de 1280*1024 çözünürlükte bir ay boyunca 60hz de kullanmamdan dolayı bozulmaya başladı ... aslında biliyodum 85hz den aşağısının iyi olmadığını ama hani masaüstü küçülüyo simgeler küçülüyo hoş oluyo falan dedik... aptallık ettik... ve şuan gözlerim 2.50 falan... numara çok büyük değil gibi geliyo evet ama aslında insanların yüzünü tanımakta zorlanıyorum bazen.. yada üni.de kantinde arkadaşlarımı seçemiyorum bulamıyorum.... yüzüne uzaktan baktığım bütün kızlar güzel geliyo bana nedense ..."olm şu kız çok güzele benziyo lan" dediğimde bide bu yüzden arkadaşlardan da bi ton küfür yiyoruz üstüne yani haliyle kız güzel falan diilmiş onu anlıyoruz... bide bana halk otobüsünden el sallayan kızı görüyorum el sallıyorum ama fakat o kızın kim olduğunu teşhis edemiyorum.... tabi sonradan bi arkadaşmış onu anlıyorum.. tahtayı en öne oturmama rağmen göremiyorum... kantinde slm veriyolar arkadaşlar gözleriyle yada hafiften kafalarını sallayarak .. ama gözlerim bozuk old.u için göremiyorum ve cvp veremiyorum sonra saçma yanlış anlaşılmalar oluyo ufak da olsa.... gözlük takmaktan nefret ediyorum... lens takıyodum ..2 yıl taktım ama gözlerim lenslere karşı hassas old.u için (taktığım günün akşamı gözlerim yanıyodu kanlanıyodu kızarıyodu falan) doktor lensi de yasakladı... şimdi gözlüğü sadece TV ye bakarken yada PC başındayken takıyorum.... geçen lazer olma amaçlı muayene için Hacettepeye gittim abim orda doktor arkadaşları muayene etti... ve göz için normal micron kalnlığı 550 oluyomuş.. ve benimki 480 çıktı.. ve buna ince dediler... ayrıca yaş 23 ve gözlerim 2.25 falan old.u için.... yaşının 25-26 olması lazım en azından .. bir de göz numaran çok yüksek değil... 2-3 sene sonra bu göz numaranın durmuş olması gerekiyo dediler.. şimdi yapılırsa ve sonra yeniden ilerlerse hiç iyi olmaz dediler.. ama dışarda parayı basıp özel hastanelere gitsen onlar hemen anında yapar dediler (ki sonuna kadar haklıydılar) sonuç olarak umutlarım 2-3 sene sonraya kaldı....

Peki Gözlerinizi gerçekten seviyomusunuz ? Ne kadar seviyosunuz ? Bozulduktan sonra önlem alıcak kadar mı ? Yoksa bozulmadan önce gerekirse bi LCD ye bile 250-750 arası para bayılabilecek kadar mı ?? Eğer gözlerinizi biraz olsun seviyosanız ve gözleriniz bozulduğunda neler yaşandığını kendiniz değilde başkalarından duymak istiyosanız dediklerimi yapın !!!



Hemen başlıyorum.. CRT monitörünüz varsa Masaüstüne sağ tıklayın ve daha sonra Özellikler'e tıklayın .. sonra Ayarlar > Gelişmiş > Monitör sekmesine gelin... orada kaç yazıyo ?? hıı ? 60hz mi ? muhtemelen öyle yazanlarınız vardır eminimki.... eğer 60hz yazıyosa onu hemen 85hz yapın... eğer olmuyosa.. Ayarlar sekmesine geri dönün ve oradan CRT monitörünüzün çözünürlüğünü bi kademe düşürün... Uygula/Tamam dedikten sonra bahsettiğim Monitör sekmesine gelin ve 85hz seçilebiliyomu ona bakın... görünmüyosa 85 hz yazana kadar çözünürlük düşürme işlemini yapın.... eğer hala 15" CRT kullanan falan varsa kolay gelsin diyorum başka bişi demiyorum.. bi an önce kendisni bi LCD almasını tavsiye ediyorum aslında LCD yi herkese tavsiye ediyorum.. gözleri bozuk olan kavanoz dibi gözlük takana da... benim gözler sapasağlam hiçbişi olmaz (nazar değer öyle deme) diyene de.... 17" CRT vardı.... parayı bastım hem de zevk girdi işin içine 750 YTL ye 22" Widescreen LCD aldım (o muhteşem ötesi aletin incelemesi imzamda)..gözlerim inanılmaz rahat etti.... aslında göz numaram LCD aldıktan sonra durdu yada en azından yavaşladı diyebilirim.. çok ciddiyim... LCD nin verdiği rahatlığı anlatamam...PC bağımlısıyım bu arada ciddi ciddi... CRT kullanırken gözlerim yanıyodu kızarıyodu kanlanıyodu ağrıyodu.. gözlerim yuvalarından fırlicak gibi oluyodu.. . ama LCD aldıktan sonra bunların nerdeyse hepsi geçti... LCD başında saatler geçirmeme rağmen artık ciddi bişi oluşmuyo gözlerimde... ve teknik bilgii olmayan lar için... LCD lerde titreme gibi i problem yok... hepsinde 60hz olarak gözükür ama bu titrediği anlamına gelmez... LCD lerin teknolojisi çok farklıdır arkadaşlar..DVI dan bağlıyosun (LCDlerin şuan nerdeyse hepsinde stabil görüntü için DVI çıkış var yani dijital bağlantı) tamam iş orda bitiyo... DVI bağlantı yaptıktran sonra 60 hz olarak sabit kalır hz durumu .. bu normaldir.. olması gerekendir.. çünkü LCD lerin teknolojisinde titremeye yer yoktur.. titreme denen bişi yoktur.. 60hz sizi korkutmasın ... bu yüzden HZ le falan uğraşmaya kafa yormaya gerek yok LCD lerde...


CRT niz varsa ve gözlerinizi biraz olsun seviyosanız (ki bence sevin artık yanii..) biraz para ayırıp bi LCD alın lütfen.... eğer alıcak param yok yada annem babam vırt cırt zart zurt eder almaz derseniz de aşağıda yazılanları birebir uygulayın ... derim...



Gözleriniz(L)e iyi bakmanız dileğiyle !!





Göz Yorgunluğu


Eğer bilgisayar kullanıyorsanız, olasılıkla gözleriniz ile ilgili sorunlarınız vardır. Göz yorgunluğu bilgisayar kullanıcıları arasındaki en sık yakınmadır. Dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon kişi bu rahatsızlık ile göz uzmanlarına başvurmaktadır. Aşağıdaki koşullar göz yorgunluğu riskinizi artırmaktadır:

Uzun süreler bilgisayar başında çalışma.
Yetersiz veya kötü ışıklandırma ve monitör koşulları.
Daha öncesinden var olan göz rahatsızlıkları.
Stres.
Göz Yorgunluğunun Anatomisi
Hemen hemen olguların tümünde göz yorgunluğunun nedeni basittir: Kötü koşullarda görmeye çalışmak. Gözün çalışması kaslarla kontrol edilir ve tıpkı diğer kaslar gibi onlar da yorulur. Eğer normal bir bilgisayar kullanıcısı iseniz, görmek genelde zahmetsizdir, hissetmessiniz bile. Fakat gözleriniz bir günde yaklaşık 30.000 hareket gerçekleştirir. Bunu göz kaslarınız otomatik olarak yapar; örneğin çalışırken saate bakarsınız, gözünüz saate odaklanır sonra tekrar monitörünüze dönersiniz ve bu böylece gün boyu devam eder. Bunların tümü kas aktiviteleridir.
Tipik senaryo genelde şöyledir: Bilgisayarınızın karşısındasınızdır, yetiştirmeniz gereken işiniz vardır. Tepenizde bir grup floresan tüm parlaklığı ile yanmaktadır ve önünüzdeki ekran onların yansımaları ile kaplanmıştır. Uzun süreler ekrana konsantre oluyorsunuzdur ve sonra çabucak bakış odağınızı klavyenin hemen yanında duran dokümana kaydırıyorsunuzdur. Hem uzun süre hareketsiz bakmak, hem de gözünüzü hızla hareket ettirmek göz kaslarınızdan bir kısmını (gözünüzü hareket ettiren kasları ve olasılıkla da, göz lensini gererek odaklamanızı ayarlayan siliyer kasları) yorar. Artık gözlerinizi kolayca odaklayamazsınız ve baş ağrısının gelmekte olduğunu hissedersiniz. Bu sizde göz yorgunluğunun başladığını gösterir.



Korunma

Ekrandaki parlamayı azaltınız.
Bilgisayarınızı kendinizden uzak tutunuz ve pencereye dik açı yapacak şekilde yerleştiriniz.
Tepe aydınlatmasını kapatınız veya önüne bir siper koyunuz.
Üzerinde çalıştığınız belgeyi okuyup yazarken tekrar odaklama yapmak zorunda kalmayacak kadar yakına koyunuz.
Monitör ekranınız ile aynı yükseklikte duracak bir doküman askısı kullanınız.
Monitörünüzü, görüş açınız yataydan 10-15 derece aşağıda olacak şekiklde ayarlayınız.
Ekranınızın sık sık tozunu alınız.
Gözlerinizin kurumasını önlemek için sık sık gözlerinizi kırpın.
Göz doktorunuzu bilgisayar kullandığınız konusunda bilgilendiriniz.
Farklı aktiviteler için kullanılan gözlükler veya lensler bilgisayarda çalışmak için uygun olmayabilir.
Bilgisayar ekranındaki görüntüler bulanıklaştıysa, sönükleştiyse veya titreşiyorsa hemen servisinize başvurunuz.
Bilgisayar ekranınızı gözlerinizden en az 50-75 cm uzağa yerleştiriniz.

Bilgisayar Görme Sendromu
Bilgisayar Görme Sendromu (CVS), uzun süre bilgisayar kullanımına bağlı göz yorgunluğu ile karakterize bir rahatsızlıktır. Semptomları; göz tahrişi (kuru göz), kızarma, kaşınma, yaşarma, göz kapakları ile alında ağırlık hissi veren göz yorgunluğu ve gözleri odaklamada güçlük şeklindedir. Diğer semptomlar, baş ağrıları, sırt ağrıları ve kas spazmlarıdır.



Nedenleri

Bir kişinin görüşü, uzun saatler boyu bir bilgisayar ekranına bakmaya uygun değildir. Bilgisayar ekranları, gözümüzün odaklanmakta güçlük çektiği pixel denen küçük noktacıklardan oluşur. Bu yüzden görüntüyü net olarak görebilmek için gözlerimiz tekrar tekrar odaklanır. Bu durum göz kaslarımızın sürekli gerilimine neden olur.
Ek olarak uzun süre bilgisayar kullanımında gözlerimizi kırpma sıklığı da azalır, bu da gözlerde kuruma, ağrı ve hassasiyet taratır. Sonuç olarak gözün odaklanabilme özelliği azalır, görüş bulanıklaşarak baş ağrısı ve boyun ağrısı meydana getirir. Hergün yaklaşık iki saat bilgisayar başında çalışan bir kişi CVS açısından risk altındadır.


Korunma

Bilgisayar ile çalışırken göz yorgunluğunu azaltacak belli koruyucu önlemler vardır. Akılda tutlması gerekli faydalı ipuçları şunlardır: Monitörü gözünüzden 50-75 cm uzağa yerleştiriniz, ışık kaynağını parlama ve yansımayı azaltacak şekilde yerleştiriniz, gözlerinizi nemlendirmek için sık sık göz kırpınız ve bakış molaları veriniz.

Bilgisayar ekranınızın gözünüzden 50-75 cm uzakta ve göz hizanızdan 20 derece aşağıda durmasına özen gösteriniz.
Eğer bir doküman askısı kullanıyorsanız, ekrana yakın olmasını sağlayınız.
Tepe aydınlatmasını azaltınız ve masa aydınlatmasını da azaltarak uygun şekilde yerleştiriniz böylece ışık gözünüze gelmeyeceği gibi ekran üzerine de düşmez.
15 dakikada göz kaslarınızı gevşetmek için uzaktaki nesnelere odaklanınız.
Eğer gerekiyorsa ekranınıza yansıma engelleyici bir filtre takınız.
Daha sık göz kırpmaya çalışınız.


Titreşimden kaynaklanan problemlerde CRT'den LCD'ye geçişte gözleriniz bayram edecektir.


FAKAT göz kuruması konusunda her ikisi arasında bir fark olmayacaktır.
Çünkü monitör karşısında ne yaparsak yapalım göz kırpma süremiz inanılmaz derecede düşüyor. (CRT olsun LCD olsun fark etmez)
Bu da gözün ıslanmasını etkileyerek , göz kuruluğuna sebebiyet veriyor. Doğal gözyaşı damlaları kullanabilirsiniz fakat uzun kullanımda zararlı olabilir.

TAZELEME HIZININ ÖNEMİ:

Saniyedeki görüntü tazeleme hızı 85’in altına indiğinde (ki bazı monitörler 85hz ’i bile desteklememektedir) göz, atlayan kareleri fark eder ve yorulmaya başlar. O yüzden yüksek çözünürlüklerde bile 85 ve üstü tazeleme hızlarını destekleyen monitörler şart olmuştur.

MONİTÖR KARŞISINDA 3 KAT DAHA AZ KIRPIYORUZ (yaklaşık olarak) :


Yapılan araştırmalar insanların normalde bir dakika içerisinde 22 kez göz kırptığını, kitap okurken 17 kez göz kırptığını ve televizyona veya monitöre bakarken ise dakikada yalnızca 8 kere göz kırptığını ortaya çıkarmıştır. Göz kırpmak göz’ün ıslak kalmasını yani normal olanı sürdürür. Göz kuruluğu acı ve görme kaybına sebep olmaktadır. Bu durumda mümkün olduğunca göz kırpmak, göz’ün sululuğunu korumak gerekir.



--------------------------------------------------------------------------------


--------------------------------------------------------------------------------



Monitörünüzü kullanırken şunlara dikkat edin :



1-)Monitörü güçlü manyetik alan yaratabilecek yüksek kapasiteli transformatörler, elektrik motorları ve harici hoparlörler veya fanlar gibi diğer aygıtlardan uzak tutun.

2-)Eğer mümkünse monitörü doğu yönünde yerleştirerek dünyanın manyetik alanından etkilenmesini en aza indirin.

3-)Monitör açıkken yerinin değiştirilmesi görüntüde renk kaybına yol açabilir. Bunu düzeltmek için, monitörü kapatın ve tekrar açmadan önce 15- 20 dakika bekleyin.


4-)Isının düzgün olarak dağılması için, monitörün etrafında yeterli havalandırma alanı olmasına dikkat edin.
Havalandırma boşluklarını kapatmayın ya da monitörü radyatör veya diğer ısı kaynaklarının yakınına yerleştirmeyin. Monitörün üzerine hiçbir şey koymayın.


5-)Monitörün yüksekliğini ekran göz seviyesinde veya biraz altında olacak şekilde
ayarlayın. Ekranın ortasına bakarken gözleriniz çok hafif aşağıya doğru bakmalıdır.

6-)Monitör gözlerinize 40 cm’den yakın ve 70 cm’den uzak olmamalıdır. En iyi mesafe 60 cm’dir.

7-)Gözlerinizi periyodik olarak en az 6 m. uzaktaki bir nesneye odaklayarak
dinlendirin. Sık sık göz kırpın.

8-)Parlama ve yansımaları en aza indirmek için monitörü pencere ve diğer ışık
kaynaklarına 90° açı ile yerleştirin. Monitörün eğimini ayarlayarak tavan ışıklarının ekranınıza yansımasını engelleyiniz.

9-)Eğer ışık yansımaları ekranınızı görmeyi zorlaştırıyorsa, parlama engelleyici filtre kullanın.

10-)Monitörün cam (CRT) yüzeyinde cam üzerindeki yansımayı ve statik elektriği azaltmak için özel bir kaplama mevcuttur.
Cam yüzey üzerindeki hassas kaplama sebebiyle, tozlanmayı en aza indirmek için tiftiksiz, aşındırıcı olmayan (pamuklu veya benzeri) bir bez ve alkolsüz, doğal, aşındırıcı olmayan temizleme solüsyonları veya cam temizleyici kullanın. Eğer ekranın hafif bir temizlikten fazlasına ihtiyacı varsa, su veya doğal deterjanı bol su ile yumuşatarak doğrudan yumuşak bir bezin üzerine uygulayın ve camı bu şekilde temizleyin.

11-)Okunabilirliği arttırmak için monitörün parlaklık ve kontrast kontrollerini ayarlayın.

12-)Yazarken kafanızı döndürmeyi en aza indirmek için, daha fazla baktığınız neyse (ekran veya referans materyali) onu tam önünüzde bulundurun.

13-)Düzenli göz kontrolü yaptırın.

14-)Kontrast kontrolünü maksimum ayarına getirmeyin.

15-)Dikey yenilenme oranı 75 ila 160 Hz arasında olan titreşimsiz sinyaller kullanın.

16-)Görülmesi zor olacağı ve yetersiz kontrast yüzünden göz yorgunluğuna sebep olabileceği için koyu arka fon üzerinde birincil renk olarak maviyi kullanmayın
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://urban.hareketforum.com
funnymoney
Çaylak Kullanıcı
Çaylak Kullanıcı
funnymoney


Erkek Mesaj Sayısı : 109
Yaş : 43
Nerden : daha ismi konmadı
Ruh Hali : Göz bozukluğu ve Monitörler[alıntıdır] Stresl10
Kayıt tarihi : 19/08/08

Göz bozukluğu ve Monitörler[alıntıdır] Empty
MesajKonu: Geri: Göz bozukluğu ve Monitörler[alıntıdır]   Göz bozukluğu ve Monitörler[alıntıdır] I_icon_minitimePerş. Ağus. 21, 2008 5:46 pm

çok saol bilgilendirme için! benim sağ gözümde biraz problem war.. monitör bozuldu 20 25 gündür eski 15" monitörüme bakıyom fena...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Göz bozukluğu ve Monitörler[alıntıdır]
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
URBAN :: HER TELDEN :: Sağlık-
Buraya geçin: