Dondurmayı nasıl tüketmeliyiz?
Özellikle yaz aylarının vazgeçilmez tatlarından olan dondurma mevsimi geldi. Büyük küçük herkesin çok severek ve beğenerek yediği dondurma alırken ve yerken nelere dikkat etmeliyiz? İşte uzmanından önemli noktalar...
(IMG:http://image.haber7.com/haber/845.jpg)
Sağlıklı şartlarda üretilmiş ve ambalajlı dondurmalar tercih edilmeli diyor ve dondurmanın ana maddesinin süt olması sebebiyle kolay bozulabileceği dile getirilerek üretim, dağıtım ve saklama koşullarının çok önemli olduğunu belirten Sakarya Vatan Hastanesi Başhekimi Uzman Hekim Dursun Bostancı, günde 100 gramdan fazla tüketilmesinin kilo sorununa neden olabildiğini dile getiriyor. Bostancı, dondurmanın ana maddesinin süt olması sebebiyle çocuklar için iyi bir besin olduğunu ifade ediyor.
Dondurmanın kalsiyum ve fosfor yönünden çok zengin olduğunu, mutlaka tüketilmesi gerektiğini ifade eden Bostancı, dondurmanın içerisindeki besin maddelerini şöyle sıralıyor:
"Dondurmada süt ve süt ürünlerinin yanı sıra şeker, glikoz şurubu gibi tatlılık verici maddeler, bitkisel yağ, süt yağı, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve, fındık, fıstık, karamel gibi besinler, sahlep, kıvam verici, doğal ve doğala özdeş aromalar, protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunuyor."
Dondurmanızı büyük parçalar halinde yemeyin
Dondurmayı aç karnına yemeyin.
Büyük parçalar halinde bir anda yutmayın,
mideniz şok soğuktan zarar görebilir.
Ağzınızda 3-4 saniye bekletin.
Bademcik iltihaplarının tedavisi süresince dondurma tüketmeyin.
Dondurma yedikten sonra bir bardak su içilmesi de gerekli değil. Bu bir alışkanlık haline gelmiş, suyla ağız temizleniyor ve bir zararı yok.
Sağlıklı olmayan ürünleri tercih etmeyin.