Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celal Karlıkaya, ''sanılanın aksine, nargile dumanı da akciğer kanseri, kalp damar tıkanması ve diğer bir çok hastalığa yol açan binlerce kimyasal madde içerir'' dedi.
Doç. Dr. Karlıkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı yaşamak, gelecek nesillere sağlıklı ortamlar bırakabilmek yerine, tütün endüstrisinin tercihini büyümek ve çıkarlarını artırmak yönünde kullandığını söyledi. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde tütün ürünlerinin tüketiminin hızla arttığını bildiren Karlıkaya, nargile dumanın da bağımlılık yapan nikotin dumanı içerdiğini vurguladı.
Diğer tütün ürünleri gibi nargile içenlerin de bağımlı olduklarını ifade eden Karlıkaya, şöyle konuştu: ''1 saat boyunca nargile içen bir kişi, sigara içen kişiye göre 100-200 kat daha fazla dumanı akciğerlerine çekiyor. Su bir miktar nikotini tuttuğundan, kişi yeterli nikotin almak için uzun süre ve çok fazla duman çekmek durumundadır. Bu nedenle nargile içen kişi, sigara içene göre karbonmonoksit gazını ve kanser yapan kimyasal maddeleri daha fazla miktarda alıyor. Sanılanın aksine, nargile dumanı da akciğer kanseri, kalp damar tıkanması ve diğer bir çok hastalığa yol açan binlerce kimyasal madde içeriyor.''
Nargile dumanına pasif olarak maruz kalanların da sigara içenler gibi kanser, kalp krizi, akciğer hastalıkları riski bulunduğuna dikkati çeken Karlıkaya, nargile içmenin aynı ağızlığın kullanılması nedeniyle verem, hepatit gibi mikrobik hastalık riskini de artırdığını kaydetti.